Árajánlatkérés

Kérje személyre szabott árajánlatunkat!
A párnafa szükségessége: bemutatjuk, hogy milyen célt szolgál a párnafa!


A kültéri faburkolatunk értékére nagy hatással van annak szerkezeti felépítése, illetve a szerelés minősége. Ha egy kicsit beleássuk magunkat a teraszburkolatok kérdéskörébe, hamar belebotlunk a párnafa kifejezésbe. De mi is pontosan a párnafa, és miért szükséges erre nagy hangsúlyt fektetni? Szakértőnk leírásából megtudhatja, mi mindenre kell ügyelni a párnafák esetében!

Bemutatjuk, hogy mire való a párnafa!

Párnafa –  a tartósság záloga a teraszburkolatok esetében

Egy jó minőségű teraszburkolat nem olcsó mulatság, ezért jogosan várhatjuk el, hogy sokáig szép és biztonságos maradjon. A burkolat élettartamát azonban számos dolog befolyásolja, és ide tartozik a párnafa rendszer kiépítése is.

 

Az első és legfontosabb lépés a megfelelő faanyag kiválasztása. Minden fafaj más- és más ellenálló képességgel rendelkezik, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyet használunk. Cégünk több évtizedes tapasztalata alapján választotta az akácfa alapanyagot felhasználásra, amelyet a párnafák esetében is javaslunk megtartani.

 

Másodjára érdemes megvizsgálnunk, milyen felületkezelő anyagot érdemes használnunk burkolatunk védelmére. A gombák, rovarok, illetve a környezeti hatások ellen szolgáló faápoló olajok, lazúrok nagyban meghosszabbíthatják a terasz várható élettartamát, mindenképpen megtérülő befektetést jelentenek. És végül, de nem utolsó sorban, kültéri faburkolatunk értékére nagy hatással van annak szerkezeti felépítése, illetve a szerelés minősége. Ha egy kicsit beleássuk magunkat a teraszburkolatok kérdéskörébe, hamar belebotlunk a párnafa kifejezésbe. De mi is ez pontosan?

 

Mi is az a párnafa, és miért fontos a párnafa használata az építőiparban?

A párnafa a teraszdeszkák alatt, azokra merőlegesen futó alátétszerkezeti elem. Feladata kettős: egyrészt ehhez rögzítjük a deszkákat, tehát statikai szereppel bír, másrészt elválasztja a deszkákat az aljzattól. Nézzük először a statikai részt! A legmagasabb teherbírású deszkázat előnyeit is csak megfelelő alátámasztás mellett élvezhetjük. Általános ökölszabály, hogy legfeljebb 40 cm-es közökkel érdemes párnafázni. Ez egyrészt nagyban lecsökkenti a későbbi vetemedések kockázatát, másrészt stabillá teszi a deszkázatot.

 

Köztudott, hogy a földdel érintkező faanyag élettartama sokkal rövidebb, mint a csak levegővel (vagy csak vízzel) érintkező fáé. Ez a hatás teraszburkolatok esetén hatványozottan jelentkezik, hiszen míg egy támrendszernél a funkcionalitás az elsődleges szempont, teraszunknak szépnek is kell maradnia.

Ugyancsak fontos, hogy a párnafák és a teraszdeszkák ugyanazon faanyagból készüljenek. A különböző fafajokból készült elemek máshogyan reagálnak a környezet változásaira, és ebből kifolyólag más-más élettartammal rendelkeznek. 

 

A párnafa szelvénymérete – milyen széles szelvényt érdemes választani párnafák esetében?

Végül, de nem utolsó sorban érdemes szót ejtenünk a párnafák szelvényméretéről. Általánosságban elmondható, hogy ezeknek az elemeknek nem kell szélesnek lenniük, 4-6 cm már megfelelő alátámasztást biztosít. Betonra, vagy egyéb sík, tömör felületre szerelt rendszerek esetén elég 2-3 cm-es vastag elemeket használnunk, míg kavicságy, vagy tartószerkezet esetén már indokolt a vastagabb elemek használata.

 

Ha szeretne tartósan gyönyörű burkolatot, a fentiek végett is érdemes szakértői kezekre bízni a tervezést és a kivitelezést is! Kérje személyre szabott árajánlatunkat IDE kattintva!

 

 


Webáruház

Saválló klipsz

Az akác terasz- és homlokzatburkolatok tartósságához saválló rögzítőelemeket használunk

Saválló klipsz

CIKKEK


    A cikkek PDF formában letölthetőek a linkekre kattintva:    Fejér Megyei Hetilap 2008.03   Budapest Bank folyóirat 2017.03   Magyar...

Cikkek a sajtóból

Az akácfa teraszburkolat esetében több tényező is alakítja az árat, hiszen cégünk egyedi, személyre szabott ajánlatokat kínál Önnek! 

Számolja ki velünk teraszburkolata árát!

Egy játszótér építése egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen a gyermekek biztonsága mellett a tartósság és az esztétikai szempontok is rendkívül fontosak. Az anyagválasztás a...

Játszótér építése - Mire kell ügyelni egy játszótér megépítésénél?

TOVÁBBI CIKKEK

Referenciák


Pontok