Árajánlatkérés

Kérje személyre szabott árajánlatunkat!


AkácAz akác fizikai jellemzői

Az Európában termesztett fafajok közül az akác rendelkezik a legkiemelkedőbb fizikai jellemzőkkel. Rugalmassága kitűnő, nyomással szemben nagy szilárdságot mutat, szakítási szilárdsága valamennyi hazai fafajunkat felülmúlja.

 

 

Kiváló tulajdonságainak köszönhetően tökéletes anyagként szolgál ez a nálunk honos fa fajta kültéri burkolatok, bútorok gyártásához.

 

Hajlítószilárdság (MPa)

103 - 136 -169

Hajlító rug. modulusz (MPa)

9000 - 11300 - 13600

Nyomószilárdság (MPa)

 

rostokkal párhuzamosan

62 - 72 - 81

rostra merőlegesen

18,5

Húzószilárdság (MPa)

166,8

Nyírószilárdság (húrirányú) (MPa)

11 - 13 - 16

Ütő-hajlító szilárdság(J/cm2)

12 - 14 - 18

Keménység (Brinell), MPa

 

bütü irányban

67 - 78 - 88

oldal irányban

28

Hasító szilárdság, MPa

 

húr irányban

0,6 - 1,1

sugár irányban

1,12

 

Az akác kopásállósága

A különböző fafajokra jellemző kopási értékeket általában a bükkhöz szokták viszonyítani. Így a fontosabb fafajok sorrendje: akác 0,37; bükk 1,00; kőris 1,53; tölgy 1,56.
Tehát az akácfa kopásállósága egyedülálló az európai fafajok közül. A kiemelkedő értéknek köszönhetően akácfa burkolataink valóban hosszú távra szólnak, és akár 100 éven át is díszíthetik ügyfeleink otthonát!

 

Akácfa fűrészáru

 

Az akác hőtechnikai tulajdonságai

Nagy sűrűsége miatt az akácfa viszonylag nehezen gyullad. A gyulladáshoz szükséges minimális hősugárzási intenzitás 2,6 W/cm2. A tartószerkezetek tűzállósági méretezésekor a fenyőkre 1,0, a nyárakra 1,3, az akácra igen kedvező 0,5 mm/min. beégési sebességet ajánlatos figyelembe venni.
 

Az akácfa tartóssága a gyakorlatban

Rengeteg adat és tapasztalat áll rendelkezésünkre arról, hogy mennyire tartós is az akácból készült burkolat, bútor. De nézzük a konkrét számokat!

A magyarországi és külföldi tapasztalatok alapján az akácfa gyakorlati tartóssága a következők szerint becsülhető:

szabadban talajjal érintkezve

25-40 év

szabadban talajjal nem érintkezve

80-100 év

épületben száraz helyen és víz alatt

500 év felett

 

Az akác kültéren - tökéletes választás!

Az akác savas tulajdonságának köszönhetően, az időjárás viszontagságaival szemben rendkívül ellenálló, kültéri alkalmazásra a legalkalmasabb fafaj. Ennek gyakorlati bizonyítéka az a két hatalmas svájci projekt (zürichi Letzigrund Stadion, berni West Side Bevásárlóközpont), amelynek kifejezetten a magyar akác volt az alapja. A szabadtéri hatásokkal szembeni ellenállósága fölöslegessé teszi a felületkezelést, vagy impregnálást, amely szintén az anyag környezetbarát felhasználását erősíti. Anyagának kémhatása szükségessé teszi a saválló (A4-es, tehát nem csak rozsdamentes) acél kötőelemek használatát.

 

Az ENSZ 350-2 nemzetközi szabvány szerint az európai fafajok közül egyedül az akácfa sorolható az 1-2. rezisztencia osztályba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az akác és a vetemedés - a tartósság ismérve a megfelelő technika!

Az akác felhasználásával szemben korábban a legfőbb érv a vetemedés, kajszulás problémája volt. A hossztoldás problémájának megoldásával (speciális ragasztóanyag) ez a jelenség kiküszöbölhető. A Robinia Group Kft, egy német faipari egyetemmel, valamint egy neves ragasztóanyagokat gyártó céggel közösen kidolgozták az akác deszkák hossztoldásának technológiáját..

 

A fenti tulajdonságoknak, fejlesztéseknek és referenciáknak köszönhetően megnyílt a lehetőség az akácnak a magyar kertépítésben való felhasználására, a gyártó háttér rugalmassága és kapacitása miatt a széleskörű alkalmazásra a végfelhasználók és a nagyobb beruházók előtt.

 

 

Ossza meg!

Vissza: Lexikon
címkék: akác

CIKKEK


    A cikkek PDF formában letölthetőek a linkekre kattintva:    Fejér Megyei Hetilap 2008.03   Budapest Bank folyóirat 2017.03   Magyar...

Cikkek a sajtóból

Az akácfa teraszburkolat esetében több tényező is alakítja az árat, hiszen cégünk egyedi, személyre szabott ajánlatokat kínál Önnek! 

Számolja ki velünk teraszburkolata árát!

Egy játszótér építése egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen a gyermekek biztonsága mellett a tartósság és az esztétikai szempontok is rendkívül fontosak. Az anyagválasztás a...

Játszótér építése - Mire kell ügyelni egy játszótér megépítésénél?

TOVÁBBI CIKKEK

Referenciák


Pontok