Árajánlatkérés

Kérje személyre szabott árajánlatunkat!
Az egzóta jellemzői - egzóta mint burkolat alapanyag: előnyök, hátrányok szakértői szemmel


Az egzóták számos előnnyel rendelkeznek ugyan, mégsem biztos, hogy az egzóta a megfelelő választás burkolóanyagnak! Ismerje meg ön is az egzotikus fafajták jellemzőit, azok előnyeit és hátrányait szakértői szemmel!

Bemutatjuk az egzóták jellemzőit - az egzóta burkolatok előnyei, hátrányai és az egzóták elemzése szakértői szemmel

 

Pótolhatatlan kincseink: az erdők – az egzóták és a környezetszennyezés

Trópusi esőerdőink, és a bennük lévő egzóták pótolhatatlan kincseink. Amellett, hogy számos ritka állat-, és növényfajnak adnak otthont, kiemelkedő szerepet játszanak a Föld éghajlatának alakulásában. Segítenek fenntartani a víz folyamatos körforgását, ezzel szárazságokat és árvizeket előzve meg. A végeláthatatlan erdőségek által termelt tiszta oxigén nélkül elképzelhetetlen lenne az intelligens élet fenntartása, mégsem vigyázunk rájuk eléggé. Hiába szól minden érv megóvásuk mellett, évről évre szisztematikusan pusztítjuk őket. De mi késztette arra az emberiséget, hogy 25 év alatt több mint 14 Magyarországnyi területet hasítson ki Földünk tüdejéből? A válasz a fakitermelésben, illetve a földművelésben keresendő, amely az egzótákat is érinti!

 

A felelőtlen fakitermelés – az egzóták esetében kiemelten fontos ügyelnünk erre!

A folyamatosan növekvő népesség egyre nagyobb és nagyobb élelmiszerigényének kielégítéséhez új termőterületekre van szükségünk. Ezt a szorítást esőerdőink tarvágásával, sőt, gyakran felégetésével igyekszünk enyhíteni, bár valódi megoldást ez sem nyújt. Hiába űzzük, pusztítjuk el a területen élő állatokat, és tüntetjük el a növényvilágot, az így szerzett területek pár év alatt teljesen kimerülnek. Tápanyagtartalmuk elvész, mezőgazdasági tevékenységre gyakorlatilag alkalmatlanná válnak. Hol kukoricát, avokádót termesztenek, hol marhákat legeltetnek, de a végeredmény ugyanaz. Ráadásul az a vízmennyiség, amelyet korábban sikeresen felfogott az erdőségek szövevényes gyökérzete, így szabadon elfolyhat, magával sodorva a talajt, a terményt és a helyi lakosok házait.

 

Ennek az önsorsrontó pusztításnak másik okát a fakitermelésnél találjuk, amely az egzótákat fokozottan érinti. Az emberiség fafelhasználásának jelentős része származik ezekről a területekről. Ez nem is lenne feltétlenül baj, hiszen felelős erdőgazdálkodással nagyban csökkenthetőek lennének a környezeti károk, fenntarthatóvá válna a rendszer. Sajnos a valóság ettől még nagyon messze áll. Ez esőerdőkkel rendelkező országokra nem a megfontolt tervezés, mint inkább a felelőtlenség jellemző. Az instabil, gyerekcipőben járó, és gyakran korrupt államok, a nem megfelelő jogi szabályozás és a profitéhség eredőjeképpen az ilyen jellegű tevékenységek nagy része még mindig romboló hatású. A kivágott fákat az erdőn végighúzván letarolják az aljnövényzetet, a bekötő utakon pedig orvvadászok és gazdálkodók jutnak be az érintetlen területekre. A kivágott rönköket később alacsony bérért helyi lakosok fűrészelik fel, majd indítják útnak a világ minden szeglete felé. 

 

Az egzóták előnyei – miért szeretjük az egzótákat az építőiparban?

A megoldást persze itt sem a végleteknél kell keresnünk, már csak azért sem, mert a trópusi esőerdőkből származó fafajok (más nevén egzóták) számos előnnyel, pozitív tulajdonsággal bír. Az évszakok hiányának következtében faanyagukban nem találunk évgyűrűket, alacsony belső feszültséggel rendelkeznek, tehát nem vetemednek, teknősödnek. Jó pár faj kiemelkedő tartóssággal bír, amely fenntarthatósági szempontból is előnyös.  Faanyaguk remek bútor- és padló alapanyag, illetve kültéri felhasználásra is kifejezetten alkalmasak bizonyos területeken.

 

Az egzóták hátrányai – vajon minden éghajlaton olyan jó választás az egzóta?

Hozzá kell tennünk azonban, hogy az egzóták tartóssága és szépsége korántsem olyan biztos, mint ahogy azt egyes nézetek vallják. Ezek a fák ugyanis a magyarországi éghajlattól teljesen különböző területen teremnek, éppen ezért ellenállóságuk sem feltétlen lesz olyan itthon, mint hazai környezetükben. Tagadhatatlanul szép végeredményt biztosít egy egzótából készült burkolat, ám az időjárás viszontagságait csak bőséges odafigyeléssel, és rutinszerű kezeléssel biztosíthatjuk!

 

A legjobb alternatíva az egzótákra: az akác 

Az egzóták helyett tökéletes alternatívát jelenthet a magyar akác, ami a szakértők szerint az egyik legtartósabb fafajta, ezért kültéri felhasználásra kifejezetten alkalmas, ráadásul sokkal költséghatékonyabb megoldás az egzótáknál. Környezettudatosság szempontjából is érdemes az akácot választani, hiszen megmunkálásához nincs szükség vegyszerekre, ráadásul a kitermelt erdőket rövid időn belül újratelepítjük.

Az akácfa pedig, az egzótákkal szemben a magyar időjárási viszontagságoknak is tökéletesen ellen áll, így minimális ráfordítást igényel csupán karbantartása!

 

A környezettudatosság és a tartósan gyönyörű végeredmény érdekében javasoljuk, hogy gondolkodjon el az egzóta fafajták helyettesítésén, amennyiben szeretné a fa meleg hangulatát élvezni otthonában! Kérje személyre szabott árajánlatunkat IDE kattintva!

 

 


Webáruház

Kültéri akác homlokzatburkolat

Igényes falburkolat akácból - kültérre!

Kültéri akác homlokzatburkolat

CIKKEK


    A cikkek PDF formában letölthetőek a linkekre kattintva:    Fejér Megyei Hetilap 2008.03   Budapest Bank folyóirat 2017.03   Magyar...

Cikkek a sajtóból

Az akácfa teraszburkolat esetében több tényező is alakítja az árat, hiszen cégünk egyedi, személyre szabott ajánlatokat kínál Önnek! 

Számolja ki velünk teraszburkolata árát!

Egy játszótér építése egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen a gyermekek biztonsága mellett a tartósság és az esztétikai szempontok is rendkívül fontosak. Az anyagválasztás a...

Játszótér építése - Mire kell ügyelni egy játszótér megépítésénél?

TOVÁBBI CIKKEK

Referenciák


Pontok