Árajánlatkérés

Kérje személyre szabott árajánlatunkat!


| Szerző: Robinia Group


A kültéri WPC burkolatok – előnyök és hátrányok szakértői szemmel


A fa-műanyag kompozitfajták, azaz WPC, a kültéri burkolatoknál felmerülő anyaghasználati kérdéskör talán legvitatottabb pontjai. Ezeket a burkolóanyagokat jellemzően faliszt vagy bambuszdarálék, és műgyanták, műanyagok összekeverésével hozzák létre. A végeredmény egy teljesen homogén anyag, ami könnyen formázható és színezhető… De valóban olyan jó megoldás ez, mint amilyennek hangzik? Nézzük, mik a WPC burkolat előnyei és hátrányai a fa burkolattal szemben!

Akácfa burkolatok előnyei és hátrányai a WPC burkolatokkal szemben

A WPC kültéri burkolatok előnyei a fával szemben

A WPC kültéri burkolat megosztja mind a felhasználói, mind a szakértői véleményeket. Kétségkívül vannak pozitív tulajdonságai, de akad számos olyan tényező, ami miatt használata bizonyos esetekben nem feltétlenül javasolt. Mindenekelőtt el kell ismerni, hogy homogén természete biztosítja a deszkák állandó minőségét, valamint kiküszöböli a faburkolatokra jellemző hibákat. Nem hajlamos méret-, és alakváltozásokra, vetemedésre, valamint nem igényel különösebb ápolást, karbantartást sem, ráadásul viszonylag könnyen megmunkálható.

A fa kültéri burkolatok ezzel szemben, ha nem megfelelő szakértelemmel kerülnek felszerelésre, hajlamosak a fenti hibákra, és kezelést is igényelnek. A fehér akácból készült burkolatoknál a szerelésnél dől el a legtöbb dolog: hiába dolgozunk minőségi alapanyagokkal, a burkolat megfelelő rögzítése szakértelmet kíván. Ez azonban a későbbiekben többszörösen megtérül, ráadásul az ápolási költségek is igen alacsonyak.

 

 

A WPC kültéri burkolathátrányai a fa burkolatokkal szemben

A WPC kültéri burkolat tartóssága kültéren hagy kivetni valót maga után…

A fa-kompozit kültéri burkolat felhasználása, bár ápolást nem igényel, korántsem kompromisszummentes. Bár számtalan szín és mintázat közül válogathatunk, esztétikai szempontból nem veszi-, nem veheti fel a versenyt a valódi faburkolatokkal, hiszen végül is csak egy műanyagról beszélünk.

A kompozit burkolat egyik legkellemetlenebb tulajdonsága az, hogy a nyári napsütés hatására extrém mértékben felmelegszik, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a mezítlábas használatot. Mivel nem bírja jól a folyamatos UV sugárzást, fedetlen, napnak kitett részeken hamar elöregszik, kifakul és törékennyé válik, amit súlyosbít az a tény, hogy a WPC burkolatok nem felújíthatóak. Újrafelhasználásuk is problémás, hiszen magas műanyagtartalmuk miatt az elhasználódott deszkák veszélyes hulladéknak minősülnek, eltüzelésük szigorúan tilos.

Ezzel szemben az akác fa burkolat bármikor felújítható, az ápolásnak köszönhetően tartóssága napfényben 25-40 év – az esztétikumról és a természetes megjelenésről nem is beszélve.

 

A WPC burkolatok a környezetvédelemben és az árkategóriák

Mivel ezeket a burkolatelemeket legtöbbször Ázsiában gyártják, szinte kizárólag csak szabványméretekben kapható. Emiatt egyéni méretek esetén magas a hulladékarány, valamint elkerülhetetlenek a végtoldások. A hulladék a fentebb már említett okokból környezetvédelmi problémát is jelent.

Végfelhasználói áruk elég széles skálán mozog, azonban 10-30.000 Ft-os négyzetméterárak különböző minőséget is takarnak, amely nem csak esztétikumban, de kültéri burkolatunk tartósságában is megmutatkozik.

Használatuk leginkább olyan nagy igénybevételű helyekre ajánlott, ahol nem szeretnének karbantartással, ápolással foglalkozni, és nem akadály a deszkázat 5-10 évenkénti lecserélése (pl. éttermek, kávézók, stb.).


Webáruház

Tornyos babaház

Minden gyermek álma - egy titkos kuckó a lomb tetején!

Tornyos babaház

Akácfából készült teraszburkolataink

Az akácfa sok szempontból lehet jobb választás kültéri burkolat gyanánt. Nézze meg Ön is akácfából készült termékeinket, teraszdeszkázatainkat, és döntsön jól!


Magaságyás

Fa virágládánk különböző méretekben gyártjuk Váráslónk igényeit figyelembe véve. A


Magaságyás


CIKKEK


    A cikkek PDF formában letölthetőek a linkekre kattintva:    Fejér Megyei Hetilap 2008.03   Budapest Bank folyóirat 2017.03   Magyar...

Cikkek a sajtóból

Az akácfa teraszburkolat esetében több tényező is alakítja az árat, hiszen cégünk egyedi, személyre szabott ajánlatokat kínál Önnek! 

Számolja ki velünk teraszburkolata árát!

Egy játszótér építése egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen a gyermekek biztonsága mellett a tartósság és az esztétikai szempontok is rendkívül fontosak. Az anyagválasztás a...

Játszótér építése - Mire kell ügyelni egy játszótér megépítésénél?

TOVÁBBI CIKKEK

Referenciák


Pontok